01. 10. 2024

Jak pečovat o péřové vybavení: praní, sušení a skladování

Petra Kovalčíková

Peří je bez debat jeden z nejlepších izolačních materiálů ve světě outdooru. Ve velkém se z něj vyrábí spací pytle, quilty i zateplovací péřové oblečení (bundy, kalhoty, botičky, rukavice nebo i samostatné kapuce). Nicméně aby nám péřové produkty co nejdéle vydržely a zachovaly si přesně ty tepelně-izolační vlastnosti, pro které si je za chladných dnů a nocí tak vážíme, musíme se o ně i dobře starat. Adekvátní péčí jim zajistíme dlouhou životnost a naše investice do kvalitních péřových produktů se nám vyplatí.

Vše, co potřebuješ vědět o peří, se dočteš v článku “Není peří jako peří” na našem blogu. Zde se podíváme na to, jak se o produkty s péřovou izolační vrstvou správně starat. A ačkoliv se to možná na první pohled nezdá, péče o ně není až tak složitá a zahrnuje především občasné praní, sušení a správné skladování. Nezapomeň ale na to, že péřové spacáky a oblečení není vhodné prát po každém výletu či kratší cestě, například spacáky se při běžném používání doporučuje prát maximálně jednou ročně. Přílišná péče by jim v tomto případě totiž mohla spíše uškodit. Životnost spacáku a dobu mezi jeho praním můžeš prodloužit i používáním vložky do spacáku (tzv. lineru), která jej chrání před potem a špínou.

Následující rady jsou spíše všeobecné a vztahují se k péči o většinu outdoorových péřových produktů, které máš doma nebo si je můžeš koupit u nás na e-shopu. Nicméně vždy si pečlivě prostuduj manuál a štítky u konkrétních produktů, péče o ně se může lišit v závislosti na dalších použitých materiálech, jejich úpravách a konstrukci.

Obsah článku

Po kliknutí na odrážku se přesuneš do dané sekce.

Praní

Pokud se pustíš do praní věcí s péřovou izolací, je potřeba si uvědomit, co vlastně pereš a jestli na to máš doma potřebné vybavení. Čím více peří, tím je totiž proces praní a sušení náročnější. Péřové botičky nebo bundu sice vypereš bez problémů v běžné domácí pračce, ale se zimním, peřím naducaným spacákem už můžeš mít problém. 

Pokud si tedy budeš chtít sám vyprat spacák, budeš k tomu potřebovat velkou pračku (např. nadměrnou velkoobjemovou pračku ve veřejné prádelně) nebo vanu. Spacák doporučujeme prát spíše ručně ve vaně, pračku použij jen v případě nutnosti. Péřové vybavení totiž během praní nasává hodně vody a při použití běžné pračky by mohlo dojít k jeho poškození nebo poškození samotné pračky.

Lokální čištění:

Pokud potřebuješ odstranit jen malé nečistoty na svrchním materiálu, stačí je lokálně vyčistit vlhkým hadříkem nebo jemnou houbičkou a mýdlovou teplou vodou. Špinavé zipy vykartáčuj a nepoužívej na ně žádné balzámy nebo maziva. 

Před praním:

Ještě před samotným praním se ujisti, že jsou všechny kapsy (i ty vnitřní) prázdné, a obrať danou věc naruby. Je také dobré péřové vybavení (především spacák) nejdříve namočit tak, že jej dáš do kompresního vaku a ponoříš do vlažné vody, a teprve pak jej z vaku vytáhneš. Pokud má totiž peří loft, je těžké ho kvůli vzduchovým bublinám namočit. Pokud pereš v pračce, je potřeba péřové vybavení předem namočit i proto, že pračky většinou přizpůsobují množství použité vody dle hmotnosti v bubnu (a mokré peří je těžší peří). Mohlo by se tak stát, že pračka nedodá dostatek vody a bunda nebo spacák se ti uvnitř bubnu poškodí.

Prací prostředky:

Při praní používej pouze prací prostředky specifické pro péřové vybavení, například Nikwax Down Wash Direct (dostupný v objemu 300 ml nebo 1000 ml), který můžeš použít na přírodní i hydrofobní peří. Speciální prostředky na péřové vybavení je nejen účinně čistí, ale hlavně nepoškozují peří a jeho tukovou vrstvu, obnovují jeho tepelně-izolační vlastnosti a voděodolnost. Nikdy nepoužívej jiné běžné tekuté prací prostředky, rozpouštědla, bělidla, změkčovadla, škrob nebo aviváž. Péřové spacáky ani bundy nikdy nečisti chemicky.

Praní v pračce:

V pračce per péřové vybavení pouze na šetrný program bez ždímání a bez odstřeďování a na teplotu 30 °C, maximálně 40 °C. Po máchání vodu z bubnu pouze vypusť. Některé pračky mají i přednastavený specifický cyklus pro péřové produkty. Do pračky můžeš dát i dva čisté tenisáky, které budou peří už při praní proklepávat, což usnadní jeho následné sušení.

Ruční praní:

Do vany si napusť vodu o teplotě maximálně 35 °C. Nejprve nechej několik minut až desítek minut spacák celý namočený, rovnoměrně rozprostřený po celé délce. Poté jej jemně vyper v ruce, není na to ale potřeba používat velkou sílu. Po vyčištění spacák oplachuj v čisté vodě, dokud z něj neodstraníš veškerý prací prostředek (většinou postačí 1-4x). Po vyndání z vody jej pak jen zlehka promačkej rukou a protřep, nesnaž se z něj dostat co nejvíce vody ždímáním nebo protáčením materiálu.

Sušení

Sušení péřového vybavení, především spacáku, je bez použití sušičky sice nejšetrnější, ale opravdu velmi zdlouhavý proces, který může trvat i několik dní. U spacáků tedy doporučujeme používat spíše sušičku. Na spacáky s větším obsahem peří a loftem budeš ale potřebovat sušičku s velkým objemem (např. ve veřejné prádelně).

Sušení v sušičce:

Než dáš péřové vybavení do sušičky, ujisti se, že má na štítku uveden piktogram kruhu ve čtverci. Pokud je tento piktogram přeškrtnutý, znamená to, že produkt do sušičky nepatří.  Péřovou bundu nebo spacák pak vlož do sušičky ideálně společně se 2-3 tenisáky, které napomáhají průběžnému natřepávání peří a zabraňují vzniku chuchvalců. Suš maximálně při teplotě 30°C. Proces můžeš ukončit sušením při vyšší teplotě v pár minutových intervalech, mezi kterými necháš spacák nebo bundu vychladnout, aby nedošlo k poškození vnější látky. Rovněž můžeš sušení přerušit a manuálně protřepat a oddělit slepené chuchvalce peří.

Sušení na vzduchu:

Pokud nemáš sušičku, nechej svou péřovou bundu nebo spacák sušit ve volném větraném prostoru na sušáku, rovnoměrně rozložené v horizontální poloze. Průběžně protřepávej peří v komorách a ručně odděluj peří ze vzniklých schnoucích hrudek. Připrav se na to, že celý proces bude trvat až několik dní. Především spacák nechej sušit raději déle, i když se zdá být na povrchu již zcela suchý, peří uvnitř může stále zadržovat vlhkost. Nikdy péřové výrobky nežehli.

Profesionální péče

Jedna z možností, jak se vyhnout celému zdlouhavému domácímu procesu praní a sušení, je nechat si své péřové vybavení odborně vyprat a vysušit v prádelnách nebo některých obchodech s outdoorovým vybavením, které tyto služby nabízejí. Pokud se pro to ale rozhodneš, dej si pozor, aby to byli opravdu specialisté na praní outdoorového vybavení a nečekalo tě nemilé překvapení v podobě poškozeného nebo zcela zničeného spacáku. Pokud například vlastníš spacák nebo bundu z dílny české značky Patizon, můžeš si je nechat odborně vyprat přímo u výrobce (více informací zde). 

Obnovení vodoodpudivé DWR úpravy

U nových péřových produktů s DWR úpravou postačí jejich vyprání v pracím prostředku na peří Nikwax Down Wash Direct. DWR úprava se po prvním vyprání nesmyje ani neztratí svou účinnost. Pokud už ale tvoje bunda nebo spacák ledacos zažili a pereš je už poněkolikáté, můžeš svrchní materiál znovu naimpregnovat k tomu určeným přípravkem, např. Gear Aid Revivex Durable Water Repellent Spray

Únik peří 

Většina vnějších materiálů použitých u péřových výrobků je už sama o sobě vysoce odolná vůči průniku peří ven. Nicméně i tak se může stát, že se přes tkaninu občas dostane peří z vnitřní části na povrch. Je to zcela normální jev, zejména u ultralehkých tkanin a na začátku používání konkrétního výrobku. Pokud uvidíš peří ze svého spacáku nebo bundy trčet ven, nikdy jej nevytahuj, mohl bys tím poškodit tkaninu a zvětšit dírku mezi jejími vlákny. Místo toho zkus uchopit peří přes látku jakoby zespodu a vtáhnout pírko zpět dovnitř komory. Místo, kde byla struktura vláken narušena, můžeš také prstem jemně uhladit, aby se vlákna přirozeně uspořádala zpět do jednotné struktury. Pírka, která mají tendenci vylézat ven, patří zpravidla mezi ta větší s tuhým hrotem, kterým propíchnou látku a vykukují ven. Pokud se ti nedaří vtáhnout pírko zpět, můžeš opatrně ustřihnout trčící hrot pírka a poté jej vtáhnout dovnitř.

Skladování

Aby se zachovala co nejvyšší životnost péřového vybavení, je potřeba ho taky správně skladovat. Pokud jsi zrovna někde na treku a na spacák používáš kompresní vak, natlač jej do něj bez použití nadměrné síly tak, jak ti zrovna přijde pod ruku. Vyhni se systematickému rolování nebo skládání stejným způsobem, aby se nenamáhala stále stejná místa. Pokud máš ráno spacák vlhký od kondenzace nebo propocení, v průběhu dne ho vytáhni a nechej vyschnout. 

Doma skladuj péřový spacák ideálně rozložený nebo zavěšený ve skříni, případně ve velkém skladovacím vaku. Pokud používáš skladovací vak, jednou za čas spacák vytáhni a nechej “nadechnout” a provětrat. Vždy péřové vybavení skladuj čisté a suché, na suchém a chladném místě, nikdy ne v prostorách s příliš vysokou teplotou vzduchu (např. rozpálené auto nebo půdní prostory). To vše platí i pro péřové oblečení.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další články

Přejít na blog

×